Φυσικοθεραπεία Ρόδος

Παθήσεις αυχενικής μοίρας

Κλείστε Ραντεβού

Η κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου της αυχενικής μοίρας συμβαίνει όταν ο δίσκος που βρίσκεται ανάμεσα στους αυχενικούς σπονδύλους (στον λαιμό) αποκτά ρωγμή και ο πυρήνας του δίσκου προβάλλει έξω, πιέζοντας τους γειτονικούς νευρικούς πόρους ή τον νωτιαίο μυελό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα, που μπορεί να εξαπλωθεί στα χέρια ή τα δάχτυλα, καθώς και αίσθηση αδυναμίας ή τσιμπημάτων. Οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν φθορά από τη γήρανση, τραυματισμό ή επαναλαμβανόμενη καταπόνηση. Η φυσικοθεραπεία για την αντιμετώπιση της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου της αυχενικής μοίρας μπορεί να περιλαμβάνει λέιζερ,  αποσυμπίεση και τεχνικές διδασκαλίας για τη βελτίωση της στάσης και την ελαχιστοποίηση της καταπόνησης στον δίσκο.

Το αυχενικό σύνδρομο περιγράφει μια σειρά συμπτωμάτων που προκύπτουν από τη δυσλειτουργία ή φθορά του αυχενικού δίσκου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στον αυχένα, τα μάτια ή τα χέρια, κεφαλαλγία, ζάλη και αίσθηση αδυναμίας ή τσιμπημάτων. Οι αιτίες του αυχενικού συνδρόμου περιλαμβάνουν ηλικιακή φθορά, χρόνια κακή στάση, τραυματισμός, επαναλαμβανόμενη καταπόνηση ή ακόμη και στρες. Η φυσικοθεραπεία παίζει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου, με στόχο την ελάφρυνση του πόνου, την βελτίωση της λειτουργίας και την προώθηση της υγιούς στάσης μέσω λέιζερ, ραδιοσυχνοτήτων, βελονισμού καθώς και εκπαίδευση για τη βελτίωση της στάσης και την πρόληψη της επανάληψης των συμπτωμάτων.

Το σύνδρομο των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων αναφέρεται σε μια κατάσταση που προκαλείται από την φθορά ή τον τραυματισμό των μικρών ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων στη σπονδυλική στήλη. Αυτές οι αρθρώσεις συμβάλλουν στην κινητικότητα και την περιστροφή της σπονδυλικής στήλης. Τα κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος και η ακαμψία, που μπορεί να επεκταθούν από την περιοχή του λαιμού μέχρι την κάτω πλάτη.

Οι τεχνικές φυσικοθεραπείας μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αυτής της κατάστασης. Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να σχεδιάσουν εξατομικευμένα προγράμματα ασκήσεων, που μπορούν να βελτιώσουν την ευελιξία, τη δύναμη και την καλή στάση της σπονδυλικής στήλης. Επίσης, οι τεχνικές αποσυμπίεσης της σπονδυλικής στήλης μπορεί να είναι επωφελείς για την μείωση του πίεσης στις ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις.