Φυσικοθεραπεία Ρόδος

Παθήσεις γόνατος

Κλείστε Ραντεβού

Η ρήξη μηνίσκου είναι μια κοινή κατάσταση στην οποία ένας από τους συνδέσμους  στο γόνατο (μηνίσκος) έχει τραυματιστεί, προκαλώντας πόνο, οίδημα και περιορισμένη κινητικότητα.

Στη φυσικοθεραπεία, τα προγράμματα αποκατάστασης σχεδιάζονται για να μειώσουν τον πόνο και το οίδημα κα να βελτιώσουν την ισχύ, την ευελιξία και το εύρος κίνησης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει χρήση διαμαγνητικής αντλίας σε αρχικό στάδιο ,ασκήσεις ενδυνάμωσης σε συνδιασμό με την μέθοδο ΒFR (μείωση αιματικής ροής) καθώς και ειδικές ασκήσεις που στοχεύουν στην βελτίωση της σταθερότητας του γόνατος με την χρήση του Kineo Intelligent System.

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ΠΧΣ) είναι μια σοβαρή κατάσταση που αφορά το γόνατο και προκαλεί σημαντικό πόνο και αστάθεια. Εμφανίζεται συνήθως όταν υπάρχει απότομη αλλαγή κατεύθυνσης ή ταχύτητας κατά την κίνηση. Στην φυσικοθεραπεία αρχικός στόχος είναι η μείωση του οιδήματος με την χρήση διαμαγνητικής αντλίας και η αποκατάσταση του εύρους κίνησης. Στην συνέχεια η μυική ενδυνάμωση, πολλές φορές με την χρήση BFR (μείωση αιματικής ροής) , ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας και χρήση ισοκίνησης με το Kineo Intelligent System.

Το οστικό οίδημα είναι μια κατάσταση όπου υπάρχει υπερβολικό συσσωρευμένο υγρό στο εσωτερικό του οστού. Στο γόνατο, αυτό μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό, φλεγμονή ή αρθρίτιδα, και προκαλεί συχνά πόνο και περιορισμένη κινητικότητα.

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το οστικό οίδημα του γόνατος.έσω της διαμαγνητικής αντλίας , που ερευνητικά φαίνεται να είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την παθολογία.

Η χονδροπάθεια επιγονατίδας προκαλείται από τη φθορά και την απολίπανση του χόνδρου στην περιοχή της επιγονατίδας, ο οποίος αποτελεί το αντιολισθητικό μαξιλαράκι μεταξύ του μηριαίου οστού και του γόνατος. Αυτή η φθορά οδηγεί σε πόνο, φλεγμονή και δυσκολία κινήσεων στην περιοχή. Οι ακριβείς αιτίες της χονδροπάθειας δεν είναι πλήρως γνωστές, αλλά πιστεύεται ότι η υπερβολική χρήση, οι τραυματισμοί, η μη ορθή θέση του γόνατος και οι γενετικοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της.

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της χονδροπάθειας  μέσω ασκήσεων ενδυνάμωσης, ευλυγισίας και ισορροπίας για την ενίσχυση των μυών γύρω από το γόνατο και τη βελτίωση της σταθερότητας του. Επιπλέον, η διαμαγνητική αντλία , το λέιζερ και η παγοθεραπεία ( game ready) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση του πόνου και την μείωση της φλεγμονής. 

Η τενοντίτιδα επιγονατιδικού είναι μια κατάσταση που σχετίζεται με φλεγμονή στον τένοντα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την άρθρωση του γόνατος, η οποία ενδέχεται να προκληθεί από υπερβολική χρήση, έντονη φυσική δραστηριότητα ή τραυματισμό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο και δυσκαμψία στην περιοχή του γόνατος.

Η φυσικοθεραπεία είναι ένας βασικός πυλώνας στην αντιμετώπιση της τενοντίτιδας επιγονατιδικού. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χρήση κρουστικού υπέρηχου ή shockwave , ραδιοσυχνότητες και ένα ειδικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης.

Η κύστη Baker,  είναι μια ασθένεια σχετικά με το γόνατο όπου υπάρχει μια αύξηση στον όγκο του υγρού (συνοβιακού) που παράγεται μέσα στην άρθρωση. Αυτή η κατάσταση προκαλεί ένα πρησμένο κυστίδιο στην πίσω πλευρά του γόνατος, προκαλώντας πόνο και αίσθηση πίεσης.

Στην φυσικοθεραπεία, ο στόχος είναι να μειώσει τον πόνο, να ελαττώσει το οίδημα και να βελτιώσει την κινητικότητα του γόνατος. Μεθόδοι περιλαμβάνουν την εφαρμογή λέιζερ και διαμαγνητικής αντλίας για την μείωση της φλεγμονής και ασκήσεις ενδυνάμωσης για την βελτίωση την λειτουργικότητας του γόνατος.