Φυσικοθεραπεία Ρόδος

Παθήσεις ισχίου και ιερολαγόνιας άρθρωσης

Κλείστε Ραντεβού

Η ισχιαλγία είναι μια κατάσταση που προκαλεί πόνο κατά μήκος του ισχιακού νεύρου, το οποίο εκτείνεται από την κάτω πλευρά της σπονδυλικής στήλης στο πόδι και στο πέλμα. Το σύνδρομο μπορεί να προκαλείται από διάφορους παράγοντες, όπως διάταση των μυών της περιοχής, πίεση στο ισχιακό νεύρο, ενδοσπονδυλική κήλη και άλλα.

Η φυσικοθεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ισχιαλγίας. Περιλαμβάνει ασκήσεις ευλυγισίας και ενδυνάμωσης, manual therapy και εκμάθηση σωστών κινήσεων για την πρόληψη μελλοντικών επιπλοκών. Επιπλέον, σύγχρονες στρατηγικές όπως οι ραδιοσυχνότητες, το λέιζερ και η αποσυμπίεση σπονδυλικής στήλης δείχνουν ερευνητικά να είναι οφέλιμα για αυτην την παθολογία.

Η ιερολαγονίτιδα είναι μια κατάσταση που προκαλεί πόνο στην περιοχή της ισχίου και των γλουτών, η οποία επεκτείνεται κατά μήκος του ιερού νεύρου. Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς και επώδυνος και μπορεί να εμποδίζει την καθημερινή δραστηριότητα του ατόμου.

Η φυσικοθεραπεία παίζει ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ιερολαγονίτιδας. Περιλαμβάνει ασκήσεις ευλυγισίας και ενδυνάμωσης, μασάζ και τεχνικές αποκατάστασης της κίνησης.

Ορισμένα σύγχρονα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση της ιερολαγονίτιδας περιλαμβάνουν: ραδιοσυχνότητες, διαμαγνητική αντλία , λέιζερ και μαγνητικό διεγέρτη.

Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση, επίσης γνωστή ως FAI (Femoroacetabular Impingement), είναι μια κατάσταση  η οποία  προκύπτει όταν υπάρχει επιπλέον οστική ύλη στην κεφαλή του μηριαίου ή/και στην κοτύλη. Αυτό οδηγεί σε μη φυσιολογική επαφή ανάμεσα στα δύο οστά κατά τη διάρκεια των κινήσεων της ισχίου. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η αδιάκοπη πρόσκρουση μπορεί να προκαλέσει πρόωρη φθορά της άρθρωσης της ισχίου , πόνο  και περιορισμό της κινητικότητας.

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να παίξει έναν καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης μέσω ασκήσεων για να βελτιώσουν την ευλυγισία , να ενδυναμώσουν τους μύες που υποστηρίζουν την άρθρωση και να βελτιώσουν τη σταθερότητα της. Τέλος , το manual therapy με τεχνικές έλξης έχει άμεσα αποτελέσματα , ανακουφίζοντας απο τα συμπτώματα.

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι μια προοδευτική πάθηση όπου ο χόνδρος της άρθρωσης του ισχίου φθείρεται με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε πόνο και περιορισμένη κινητικότητα. Οι ασθενείς μπορεί να αναφέρουν δυσκολία στο περπάτημα, στην καθιστική στάση για παρατεταμένες περιόδους και γενικά στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων.

Η φυσικοθεραπεία παίζει ζωτικό ρόλο στη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου, με στόχο την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων και την βελτίωση της λειτουργίας. Προγράμματα ασκήσεων σταθεροποίησης και ενδυνάμωσης, θεραπεία μέσω εφαρμογής διαμαγνητικής αντλίας και ραδιοσυχνοτήτων, καθώς και τεχνικές χαλάρωσης και είναι βασικές στην φυσικοθεραπευτική προσέγγιση.

Η τροχαντηρίτιδα είναι μια πάθηση που συνδέεται με τη φλεγμονή στον ορογόνο θύλακο στην περιοχή του μείζονα τροχαντήρα που βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά του ισχίου. Οι ασθενείς με τροχαντηρίτιδα συχνά αναφέρουν πόνο στο εξωτερικό μέρος του ισχίου, ο οποίος μπορεί να επεκταθεί στο γόνατο και να ενταθεί κατά τη διάρκεια φυσικής δραστηριότητας.

Η φυσικοθεραπεία είναι ουσιαστική για τη διαχείριση της τροχαντηρίτιδας.  Η χρήση κρουστικού υπέρηχου, shockwave , διαμαγνητικής αντλίας , μαγνητικού διεγέρτη καθώς και τα εξατομικευμένα προγράμματα άσκησης, μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της λειτουργίας και στη μείωση του πόνου.

Το σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας (Iliotibial Band Syndrome – ITBS) είναι μια κοινή πάθηση που προκύπτει όταν η λαγονοκνημιαία ταινία, ένας πυκνός συνδετικός ιστός που εκτείνεται από την πλευρά του ισχίου μέχρι το γόνατο, διογκώνεται ή φλεγμονεί. Οι ασθενείς με ITBS συνήθως αναφέρουν πόνο στο εξωτερικό μέρος του γόνατος, που μπορεί να επιδεινωθεί με έντονη φυσική δραστηριότητα. Η φυσικοθεραπεία με την χρήση λέιζερ, ραδιοσυχνοτήτων και διαμαγνητικής αντλίας μπορεί να δώσει μόνιμη λύση σε τέτοιες καταστάσεις.

Το σύνδρομο απιοειδούς μυός είναι μια κατάσταση όπου ο απιοειδής μυς, που βρίσκεται στο κάτω μέρος της ράχης, είναι υπερενεργός ή υπερτεντωμένος, προκαλώντας πόνο στην περιοχή της οσφύος ή της γλουτιαίας περιοχής. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή δραστηριότητα και την κινητικότητα του ασθενούς. Η φυσικοθεραπεία με την χρήση τεχνικών χαλάρωσης και με τον βελονισμό συμβάλλει στα μέγιστα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.