Φυσικοθεραπεία Ρόδος

Παθήσεις ποδοκνημικής άρθρωσης

Κλείστε Ραντεβού

Το διάστρεμμα ποδοκνημικής αναφέρεται με απλά λόγια στο σχίσιμο (μερική ή ολική «ρήξη») των συνδέσμων του αστραγάλου. Τα πιο κοινά διαστρέμματα συμβαίνουν στην έξω πλευρά του αστραγάλου . Αυτός είναι ένας ιδιαίτερα συνηθισμένος τραυματισμός που προσβάλλει πολλούς ασθενείς κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης ποικιλίας δραστηριοτήτων. Συνήθως προκαλείται από έντονη φυσική δραστηριότητα, όπως το τρέξιμο, το πήδημα ή η αλλαγή κατεύθυνσης. Οι ενδείξεις ενός διαστρέμματος ποδοκνημικής μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, οίδημα, εμφάνιση μωλωπών και σε σοβαρές περιπτώσεις αδυναμία ή ανικανότητα να μετακινήσετε τον αστράγαλο. Η φυσικοθεραπεία είναι σημαντικό μέρος της θεραπείας και μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης και ευλυγισίας , διαμαγνητική αντλία για μείωση του οιδήματος και του πόνου καθώς επίσης και tapping για την σταθεροποίηση της άρθωσης.

Η άκανθα πτέρνας (plantar fasciitis) είναι μια κατάσταση που προκαλεί έντονο πόνο στην πτέρνα και είναι συνήθης αιτία για την εμφάνιση πόνου στο κάτω μέρος του ποδιού. Προκαλείται από την φλεγμονή της περιτονίας, μιας μεγάλης ινώδους ζώνης στον πέλμα που συνδέει την πτέρνα με τα δάχτυλα. Συνήθεις παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της άκανθας πτέρνας περιλαμβάνουν την υπερχρήση, υπερβολικό βάρος, ανεπαρκή υποδήματα ή μεταβολές στη φυσική δραστηριότητα. Η φυσικοθεραπεία αποτελεί κρίσιμο μέρος της αντιμετώπισης, με ασκήσεις για την ενδυνάμωση και αύξηση της ευλυγισίας του πέλματος και του γαστροκνημίου, την χρήση κρουστικού υπερήχου ή shockwave για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής, καθώς και συμβουλές για την επιλογή των κατάλληλων υποδημάτων και ορθοπεδικών πάτων.

Η τενοντίτιδα του Αχιλλείου είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που επηρεάζει τον τένοντα, προκαλώντας πόνο κοντά στην πτέρνα. Συνήθως προκαλείται από υπερχρήση ή συνεχής έκθεση σε εξωτερικές δυνάμεις, κυρίως σε αθλητές και άτομα που εξασκούνται συχνά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο και δυσκολία στην κίνηση, καθώς και ερυθρότητα και οίδημα στην περιοχή. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να είναι πολύ βοηθητική στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης και ευλυγισίας, διαμαγνητική αντλία καθώς επίσης και θεραπευτική μάλαξη και βελονισμό.

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μια κατάσταση που προκαλεί πόνο στο κάτω μέρος του πέλματος, κοντά στη φτέρνα. Συνήθως προκαλείται από έντονη ή επαναλαμβανόμενη έκθεση σε στρες, κυρίως σε αθλητές, αλλά μπορεί να επηρεάσει και άτομα όλων των ηλικιών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, οίδημα και δυσκολία στο περπάτημα. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και ευλυγισίας, ο κρουστικός υπέρηχος ή το shockwave , το λέιζερ και ο βελονισμός μπορούν να βοηθήσουν στην πλήρη αποκατάσταση της παθολογίας.