Φυσικοθεραπεία Ρόδος

Παθήσεις της Οσφυϊκής Μοίρας

Κλείστε Ραντεβού

Η κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι μια κατάσταση που συμβαίνει όταν ο μεσοσπονδύλιος δίσκος, που βρίσκεται ανάμεσα στους σπονδύλους, προβάλλει εκτός του φυσιολογικού του χώρου, πιέζοντας τα γειτονικά νεύρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο ή ακόμα και αδυναμία στα κάτω άκρα, ανάλογα με τη θέση της κήλης. Οι κήλες μπορούν να επιδεινωθούν από την υπερβολική άσκηση, το βάρος του σώματος, το παρατεταμένο κάθισμα, την γήρανση ή τους τραυματισμούς. Η φυσικοθεραπεία, όπως το λέιζερ, η αποσυμπίεση και η άσκηση μπορούν, να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και την αποκατάσταση της λειτουργίας.

Η οσφυαλγία είναι μια κοινή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πόνο στην οσφυϊκή περιοχή, δηλαδή το κάτω μέρος της πλάτης. Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς ή χρόνιος και να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως οι σπονδυλικές παθήσεις, η χρόνια υπερβολική χρήση, οι τραυματισμοί ή οι νευρομυϊκές ασθένειες. Μερικές φορές, ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί προς τα κάτω άκρα. Η φυσικοθεραπεία παίζει ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας, με τη χρήση διάφορων τεχνικών, όπως το λέιζερ, οι ραδειοσυχνότητες, η διαμαγνητική αντλία και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και ευλυγισίας, για την βελτίωση της λειτουργίας και την μείωση του πόνου.

Η νευρίτιδα είναι μια φλεγμονή των νεύρων που μπορεί να προκαλέσει πόνο, αδυναμία, παρειές ή απώλεια της αίσθησης. Η νευρίτιδα μπορεί να επηρεάσει διάφορα μέρη του σώματος, ανάλογα με το ποιο νεύρο επηρεάζεται, και μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών παθήσεων, όπως διαβήτης, αυτοάνοσες παθήσεις ή ιογενείς λοιμώξεις. Η φυσικοθεραπεία συνήθως παίζει ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νευρίτιδας, προσφέροντας εξατομικευμένα προγράμματα άσκησης για τη βελτίωση της ευλυγισίας, της δύναμης και της συντονισμένης κίνησης, καθώς και παρέμβαση για τη μείωση του πόνου και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Η ριζίτιδα αναφέρεται σε μια κατάσταση που προκαλείται από τη φλεγμονή ή τον ερεθισμό των νευρικών ριζών, συνήθως στη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο και πιθανώς αδυναμία ή απώλεια αίσθησης στην περιοχή που εξυπηρετεί το επηρεαζόμενο νεύρο. Η ριζίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες, όπως η κήλη δίσκου, σπονδυλαρθρίτιδα, πυρετός ή τραυματισμός. Η φυσικοθεραπεία είναι μια κοινή και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της ριζίτιδας. Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν λέιζερ, αποσυμπίεση σπονδυλικής στήλης, manual therapy και άσκηση για την ανακούφιση του πόνου και την βελτίωση της λειτουργίας.

Η σπονδυλολίσθηση είναι μια κατάσταση όπου ένας σπονδύλος γλιστράει προς τα εμπρός σε σχέση με τον αποκάτω του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και άλλα συμπτώματα, όπως τον περιορισμό της κινητικότητας ή την αδυναμία. Οι αιτίες της σπονδυλολίσθησης περιλαμβάνουν τον σπονδυλικό τραυματισμό, την οστεοπόρωση, την σπονδυλίτιδα ή ακόμα και συγγενείς ανωμαλίες. Η φυσικοθεραπεία είναι μια ζωτικής σημασίας πτυχή της διαχείρισης της σπονδυλολίσθησης. Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια ποικιλία τεχνικών, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης, του manual therapy και της μεθόδου αποσυμπίεσης σπονδυλικής στήλης για να βοηθήσουν στην ελάφρυνση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της λειτουργίας.

Η σπονδυλική στένωση είναι μια κατάσταση που συμβαίνει όταν οι νευρικοί πόροι στη σπονδυλική στήλη στενεύουν, προκαλώντας πόνο, αδυναμία ή παραλύσεις στα άκρα. Η σπονδυλική στένωση είναι συχνά το αποτέλεσμα της φυσιολογικής γήρανσης, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από διάφορες καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα, η σπονδυλολίσθηση, οι κήλες των δίσκων ή οι σπονδυλικοί τραυματισμοί. Οι στρατηγικές φυσικοθεραπείας για την αντιμετώπιση της σπονδυλικής στένωσης συμπεριλαμβάνουν ασκήσεις ευλυγισίας και ενδυνάμωσης, διαμαγνητική αντλία, λέιζερ,  αποσυμπίεση και εκμάθηση σωστής στάσης και τεχνικών κίνησης για να ελαφρύνουν την πίεση στις νευρικές ρίζες.